RONDE VAN HASPENGOUW

26 - 29 mei

Vrijdagavond – eerste rit

Op vrijdagavond stond de eerste rit van de Ronde van Haspengouw op het programma voor Kim Van Oost, Sven Verbrugghe, Jonas Vandendaele, Damon Devriendt en gastrenner Shane Pysson. Om 17u gingen zij samen met 180 andere renners van start voor een wedstrijd van 12 ronden in Heide-Linter, goed voor net geen 100 km.

In de eerste ronde jaagde Kim meteen het tempo de hoogte in door een eerste ontsnappingspoging op te zetten. Hij kreeg het gezelschap van drie andere renners. Veel voorsprong kregen ze echter niet, waardoor het peloton een halve ronde later al terug kwam aansluiten. Enkele ronden later ontstond er een nieuwe ontsnapping die deze keer wel succesvol was. Deze kopgroep bleef voorop en mocht gaan sprinten voor de zege. Vanuit het peloton versnelden in de laatste ronde nog enkele renners om zo de pelotonspurt te ontlopen. Onze renners plaatsten zich achterin het peloton om geen risico’s te nemen in de spurt. Hierdoor konden ze ook geen punten sprokkelen voor het eindklassement (dat opgemaakt werd a.d.h.v. een puntensysteem i.p.v. tijdsregistratie). Sven was de eerste renner van ons team die over de meet kwam en werd zo 59e. Verder volgden Jonas (109e), Shane (119e), Damon (120e) en Kim (129e).

Winst in de ploegentijdrit

Zaterdag stonden er twee wedstrijden op het programma. Om 12u46 moesten onze renners heen ploegentijdrit afwerken op een heuvelachtige omloop van 9 km. Geen sinecure, gezien de gespecialiseerde teams die er aan de start kwamen, terwijl onze renners hoogstens één keer per jaar een ploegentijdrit afwerken.

Dankzij hun explosiviteit slaagden ze er, met nog vijf ploegen te gaan, toch in om voorlopig de snelste tijd neer te zetten. Na hun tijdrit bleef het nog even bang afwachten, maar wanneer ook de laatste grote favoriet niet in de buurt van onze tijd kwam, was het duidelijk: we hadden de ploegentijdrit gewonnen, en dat met maar liefst 9 seconden voorsprong op het tweede snelste team! Gezien het sterke (en internationale) deelnemersveld waren we dan ook trots om de snelste tijd te klokken op 37 deelnemende teams.

 

Punten sprokkelen in het omnium

In de late namiddag stond nog een tweede wedstrijd op het programma: het Omnium. Deze wedstrijd bestond uit 5 reeksen, waarin telkens één renner uit elk team aantrad. Dit peloton van 37 renners moest telkens 7 ronden afleggen op een heuvelachtig parcours, goed voor een totaal van 23km. In elke ronde kon er gesprint worden voor 5, 3, 2 en 1 punt voor het eindklassement en ook bij de eindsprint van elke reeks werden er heel wat punten uitgedeeld.

Jonas Vandendaele was de eerste van onze renners die aan de start kwam. Hij vloog er meteen stevig in en probeerde al vanaf de eerste ronde punten te sprokkelen. Helaas kreeg hij na drie ronden af te rekenen met een kaderbreuk, waardoor hij zijn omnium-wedstrijd moest staken.

Na Jonas was Damon aan de beurt. Hij hield zich de eerste ronden schuil in het peloton, maar toen één renner vrijgeleide kreeg van het peloton en al snel meer dan 30 seconden voorsprong kreeg, probeerde hij de sprong naar voor te maken. Na iets meer dan twee ronden alleen voor het peloton uit gereden te hebben werd hij terug bijgehaald. Het peloton mocht uiteindelijk sprinten voor de tweede plaats en Damon eindigde achtste.

Sven mocht als derde renner zijn omnium-wedstrijd afwerken. Zijn reeks bleef zeer gesloten waardoor er na 23 km gesprint werd voor de eerste plaats door een bijna voltallig peloton. Sven kwam als zesde over de streep.

Als voorlaatste mocht Kim aan de bak. Ongeveer halverwege zijn wedstrijd slaagde hij er in om met twee andere renners weg te rijden uit het peloton en een mooie voorsprong te nemen op het peloton. Eén van zijn vluchtgezellen werd op twee ronden van het einde achter gelaten en in de sprint om de overwinning in de reeks was snel duidelijk dat Kim met voorsprong de sterkste was. Van alle deelnemers over alle reeksen verzamelde Kim ook het vierde hoogste aantal punten in de Omnium.

Gastrenner Shane kwam als laatste aan de start van zijn Omnium-wedstrijd. Hierin stonden nagenoeg alle kopmannen aan de start, waaronder ook de huidige wereldkampioen ICF. Na enkele ronden kon een elite-groepje wegrijden uit het peloton. Dit groepje bestond uit vijf renners, waaronder ook Shane. Shane mengde zich niet in de tussenspurten, en zette alles op de eindsprint. Helaas lieten de toppers één renners wegrijden in de laatste ronde. Shane won 20 seconden later met overmacht de spurt voor de tweede plaats.

Shane elfde in slotrit

Op zondag vond de laatste etappe plaats, op dezelfde locatie waar Kim vorig jaar tweede werd. Op het gewijzigde parcours van 9,9km moesten de renners 10 ronden afwerken. In tegenstelling tot vorig jaar werd deze keer enkel de slothelling behouden, waardoor de renners elke ronde meer dan 9km kregen om te recupereren van de klim. In de tweede ronde slaagde Damon er in om met vier andere renners weg te rijden uit het peloton. Ze reden een voorsprong van maximaal 1 minuut bijeen. Na vijf ronden versnelde het peloton echter, en in één ronde tijd werd de aanval teniet gedaan. Later volgden nog wat andere aanvallen en konden er nog zeven renners wegrijden. Helaas was er in de laatste ronde nog een valpartij, waarbij Damon betrokken was (gelukkig zonder erg) en waardoor Kim en Sven erg gehinderd werden. Ze konden nog terug aansluiten bij het peloton, maar geraakten niet meer helemaal voorin. Shane zat wel nog voorin en kon op de slotklim zijn explosiviteit kwijt om zo elfde te worden. Kim finishte nog 18e en Sven werd 33e. Jonas kwam als 79e over de streep en Damon finishte nog als 93e.

Eindklassement

In het eindklassement eindigden onze renners dankzij een sterke laatste twee dagen toch nog voorin. Kim werd 8e (op slechts 9 punten van de 4e plaats), Shane 11e, Sven 19e, Damon 26e en Jonas 45e. In het ploegenklassement eindigen we op de derde plaats, op slechts één punt van de tweede plaats.

 

Pin It on Pinterest

Share This